Ook realiteit

En daar liggen we dan, alweer 2 volle weken in het PMC met een darminfectie.
Lukt het om positief te zijn en grotendeels te blijven?       Lukt het om lichtpuntjes te zien?
Lukt het om aardig en beleeft te blijven?

Nee is het antwoord op alle vragen. Het lukt even niet. Je volledige vertrouwen in handen leggen van mensen die zelf ook niet weten wat ze ermee aan moeten is verdomd moeilijk kan ik je vertellen. Uitzichtloos is het. En zo voelt het ook. Geen zicht op verbetering, geen zicht op beterschap, geen zicht op überhaupt een plan, laat staan een ontslagdatum. Letterlijk uitzichtloos. Alles ziet en voelt zwart aan. Morgen is een groot vraagteken.

Mensonterend hoe ze erbij ligt. Hoe ze erbij zit. Alle problemen die erbij komen die ze eerst moeten fixen. Maar bij de kern komen lukt niet. Laat staan überhaupt de kanker aanpakken.

Ik zie ons meisje afbrokkelen. Lichamelijk nu vooral waar ik het zo ontzettend moeilijk mee heb. Hoe moet ze dit doen? Ik ben zo machteloos. Ik weet niet wat ik moet doen. Wat ik nog kan doen. Ik kan haar niet helpen. Al zou ik maar een klein beetje kunnen overnemen. Het lukt niet.

Mensonterend zoals ik het al eerder benoemde. Op de postoel. Koud. Voor de zoveelste keer. Diarree die niet stopt, billen kapot van het vegen, rug kapot van het liggen. Of ze alsjeblieft alleen mag zijn vraagt ze. "Nee", zegt de verpleegster, "ik moet je medicijnen geven." Ze wordt overruled, voor de zoveelste keer. Geen zeggenschap. Ik voel tranen opkomen. Ik voel verdriet voor haar. Voor onze vrolijke, lieve en goedaardige meid. Ik voel verdriet voor mezelf. Ik wil boos worden, alles kapot gooien en kei hard schreeuwen. Ik voel verdriet voor ons gezin. Uit elkaar gerukt. Niet wetende wanneer we weer samen zijn.

In het systeem lees ik bij psycho sociaal: "moeder is er voor Liv, was vanavond wel wat gepikeerd en laat dan wel merken dat ze het heel lang vindt duren terwijl Liv maar niet opknapt." Prachtig verwoord voor iemand die  zo lekker naar huis mag, in haar eigen bedje, in haar eigen huis. Ik lijk misschien gepikeerd. Ik ben veel meer dan dat. Ik ben een leeuwin die waakt over haar welpjes. Had me aangekeken en je zag mijn tranen, mijn dikke ogen en rode wangen. 

Ik wil het opgeven. Haar meenemen. In de auto, naar huis. Haar knuffelen en niet meer loslaten.
Het voelt als een gevangenis. Benauwd en kil en vooral heel alleen. Ik wil losbreken, weg. Heel hard wegrennen. Met Liv. Naar huis. Onze toekomst tegemoet. Een mooie. Met bloemen en beestjes. Met grapjes en lachjes. Met knuffels en hartjes. Met dino's en eenhoorns. Dat precies waar je op hoopt wanneer je je baby in je armen krijgt.

Realiteit. Het lot heeft anders bepaald. Een andere weg voor ons uitgestippeld. En waarom. Omdat we het aankunnen? Omdat we nog iets te leren hebben? Misschien is er wel geen antwoord op deze vragen. Hoe hard ik ook zoek. Wat je uitstraalt is wat je terug krijgt. Maar juist Liv is ons zonnetje, overal waar ze komt. Het kan niet zo zijn.

Ik ga diep. Heel diep. Ik val hard. Heel hard. Ik heb pijn. Heel veel pijn. Mijn hart is gebroken. Ook al lach ik. Ook al ben ik positief. Ook al ga ik weer lichtpuntjes zien. Ik voel een kartelrandje. Eentje om mijn hart. En die doet pijn. Ook als ik lach. Van binnen.

Hoofdpijn van de zorgen, van de frustratie, van het huilen. Mijn ogen zijn dik. Mijn tranen niet te stoppen. Het mag. Het moet.
Nu ga ik slapen. Als dat hopelijk nu wel lukt. En morgen. Morgen is weer een nieuwe dag.

Reactie plaatsen

Reacties

Bianca Munnecom
een jaar geleden

Ik denk aan jullie!🍀😘

Anne-Miek
een jaar geleden

❤️❤️❤️

Mandy
een jaar geleden

♥️♥️♥️♥️

Simone
een jaar geleden

❤️

Yvonne
een jaar geleden

Een hele dikke grote lange knuffel lieve Liv, Lisa, Bas en Rev ❤️❤️❤️❤️

Inge Oliveira
een jaar geleden

Ik huil met jou mee lieve Lisa, voor wat dat waard is 😥

Rachel De rooij
een jaar geleden

❤️❤️

Petrie Schuwer
een jaar geleden

Och wat moeten jullie toch doorstaan. En op deze momenten denk ik, er is helemaal niks of niemand die hier een hand in heeft. Anders was dit niet gebeurd. Maar straks, als er hopelijk weer een lichtpuntje is, komt het geloof en de hoop ook weer terug. 😘

Frans en Ellie van der Heijden
een jaar geleden

Als buren voel je je zo machteloos. We zouden Liv zo graag willen helpen om de pijn te verzachten. ❤️

Marianne
een jaar geleden

Ik denk vaak aan jullie. Heb er geen woorden voor…

Antoinette brok
een jaar geleden

Wat een verhaal wat een ellende wat oneerlijk voor een klein meisje maar ook voor jullie .HEEL VEEL STERKTE

Een ouder
een jaar geleden

O leessnelheid het en krijg een brok in mijn keel blijf vooral sterk en wees er voor elkaar heel veel sterkte x

Lobke Wessels
een jaar geleden

De pijn is allesoverheersend, de onmacht… kracht voor jou ❤️

Marloes
een jaar geleden

Een goedendag voor jullie alle vier. Via Fb PMC ben ik bij je blog terecht gekomen. Ik twijfelde om te reageren daar de laatste blog even geleden is en de situatie allesbehalve rooskleurig. Toch wil ik jullie een hart onder de riem steken. Als voormalig vrijwilligster, twee jaar lang tijdens de opstart van het PMC, heb ik van vrij nabij mogen “ervaren” in wat voor heftig traject ouders, brussen en patiënten zich bevinden. Pieken en dalen, lachen en huilen en alles wat er tussen zit. Veel aandacht gaat als eerste, vooral bij buitenstaanders, naar de patiënt. Echter mijn hart ging heel vaak ook naar de ouders/verzorgers en brussen. Zoveel spagaten, verder denken dan het moment zelf, zoveel ballen in de lucht, de grote zorgen over diegene die je het meest dierbaar is....
Maar wat zag ik naast al het verdriet en de boosheid ook veel kracht, liefde, warmte, teamspirit...
Ik hoop voor jullie dat de pauze in de blog betekent dat er andere prioriteiten zijn dan bloggen en dat er weer af en toe lichtpuntjes zijn. Stuur jullie liefde en kracht!

Nelly van Os
een jaar geleden

💝💝💝